Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η Βασιλόπιτα του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ."




Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ." την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 στο «Μικρασιάτικο Μεζεδοπωλείο» στη Ν. Φιλαδέλφεια. Τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου έδωσαν με την παρουσία τους ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση, γεμίζοντας τόσο τον ισόγειο όσο και τον υπερκείμενο χώρο του καταστήματος.
Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος και ευλόγησε την βασιλόπιτα του Συνδέσμου συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Αρβανίτη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη, τους Πατέρες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδέλφειας Χρήστο Αμπατζόγλου, Νεκτάριο Στασινόπουλο και τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Πατέρα Αλέξιο.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ αφού ευλόγησε την Βασιλόπιτα έκοψε τα κομμάτια για τον Χριστό και την Παναγιά μας την Βουρλιώτισσα. Ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους καλή χρονιά με υγεία και η Παναγία να είναι Προστάτιδα όλων. Επίσης συνεχάρη τον Πρόεδρο του Δ.Σ Χρήστο Τριανταφύλλου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το έργο που επιτελούν και την δραστηριότητα που επιδεικνύουν. 


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου έκοψε το επόμενο κομμάτι για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. κ. Γαβριήλ και είπε:
Σεβασμιώτατε, ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών θέλω να σας ευχαριστώ που πάντα είστε δίπλα στον Σύλλογό μας και στην σημαντική συμβολή σας στην μεταλαμπάδευση της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρόεδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Χρήστου Τριανταφύλλου:
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. κ. Γαβριήλ,
αγαπητοί Πατέρες της Εκκλησίας μας, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Μικρασιάτες και Μικρασιάτισσες, με χαρά σας καλωσορίζουμε εδώ απόψε, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου μας για το νέο έτος.
Καλώς μας ήρθε ο νέος χρόνος και να είμαστε ευγνώμονες όλοι, ότι παρά τα προβλήματα που μπορεί ο καθένας μας να έχει, είδαμε μια χρονιά ακόμη να περνάει από την ζωή μας και να ξημερώνει μια καινούργια. Ας ξεκινήσουμε την νέα χρονιά ευχαριστώντας τον Θεό για αυτό το γεγονός. Ας ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που συνεχίζουν να είναι δίπλα μας και μας προσφέρουν την αγάπη τους.
Ο ερχομός της νέας χρόνιας μας δίνει την ευκαιρία να αναγεννηθούμε. Να ανοίξουμε νέες προοπτικές για εσωτερική ανάταση και ανάταξη, να κάνει πιο ζεστούς τους χτύπους της καρδιάς μας και να βοηθήσει να νιώσουμε ότι τα καλά μας συναισθήματα είναι η πολύτιμη κληρονομιά που έχουμε ως ανθρώπινο γένος.
Την νέα χρονιά ας βάλουμε στόχους και ας αφήσουμε στην άκρη τι θα μας φέρει το 2020.
Μήπως ο μόνος στόχος μας την νέα χρονιά θα πρέπει να είναι τελικά η προσωπική μας εξέλιξη;
Μήπως ο στόχος είναι να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι για μας και τους άλλους;
Μήπως ο μεγάλος στόχος είναι να μάθουμε ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας και το συνάνθρωπό μας, για να μπορέσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά και χρήσιμοι σ’ αυτή τη κοινωνία;
Μήπως το να αγαπάμε και να δίνουμε είναι τελικά και το μήνυμα του ερχομού του νέου έτους;
Γιατί να νοιαζόμαστε λοιπόν τι θα φέρει το 2020;
Γιατί να σκεφτόμαστε το μέλλον χωρίς να ζούμε ουσιαστικά το παρόν;
Ο ερχομός της νέας χρονιάς μας καλεί να νιώσουμε την καρδιά μας να ξεχειλίζει από αγάπη και ευαισθησία για όλους, να νιώσουμε τη δύναμη της συγχωρητικότητας για ό,τι μας πλήγωσε και να βρούμε ξανά τη χαρά του «Αγαπάτε αλλήλους».
Να στολίσουμε την καρδιά μας με χαρά και ελπίδα. Να διώξουμε το φόβο και την αγωνία, την απελπισία και την αγανάκτηση.
Ο ερχομός της νέας χρονιάς είναι ο χρόνος της ενδοσκόπησης, της περισυλλογής και της εσωτερικής κάθαρσης. Είναι η ώρα που η καρδιά μας αγκαλιάζει όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, που η σκέψη μας ατενίζει τον «Ήλιον της δικαιοσύνης» και που η πράξη μας καταδεικνύει την εσωτερική μας αναθεώρηση και αναβάπτιση.
Η νέα χρονιά ας είναι η χρονιά της εξωστρέφειας, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της συνεργασίας.
Με τη σκέψη μας να αγκαλιάζει όλη τη γη και τη δράση μας να ξεκινάει από τους πιο κοντινούς συνανθρώπους μας, ας κάνουμε κάτι ξεχωριστό αυτή την χρονιά, ας μην περιοριστούμε στην μέριμνα των δικών μας μόνο, αλλά ας εκφράσουμε έμπρακτα την ευαισθησία και την ψυχική μας ευγένεια σε κάποιους που την έχουν ανάγκη, σε κάποιους που ενώ βρίσκονται κοντά μας, εμείς αγνοούμε την ύπαρξή τους. Ας δείξουμε ότι δεν ξεχάσαμε να αγαπάμε, ότι δεν ξεχάσαμε να εκτιμούμε και να σεβόμαστε όλα τα καλά που μας προσφέρει η ζωή.
Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση θα αισθανθούμε τον ερχομό του νέου έτους να συγκλονίζει την ύπαρξή μας και να μας ενδυναμώνει πραγματικά.
Τελειώνοντας θα μου επιτρέψετε να θυμηθώ μία φράση του Αγίου Παϊσίου:
«η ευχή καλή χρονιά πράγματι έχει νόημα και είναι αληθινή, όταν κατανοείται ως ευάρεστη στο Θεό. Και ευάρεστο στο Θεό γίνεται εκείνο που τελεί εν υπακοή προς το θέλημα Του, άρα, καλή θα είναι η χρονιά για τον καθένα μας, όταν την στιγμή μας τη ζούμε έτσι, ώστε να τηρούμε το θέλημα Εκείνου.
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού; Η πίστη μας σ’ Αυτόν και η αγάπη μας στον κάθε συνάνθρωπο»
Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ελπίδα για όλο τον κόσμο!
Στη συνέχεια ολοκληρώθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου η κοπή της Βασιλόπιτας, ο οποίος το κομμάτι που έκοψε το αφιέρωσε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης του Μικρασιατικού πολιτισμού και τη μετάδοσή της στη νέα γενιά.
Κόπηκαν κομμάτια για όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ».
Στη συνέχεια κόπηκαν κομμάτια από Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων και φορέων της πόλης μας.
Στα κομμάτια βασιλόπιτας που μοιράστηκαν στα μέλη και στους φίλους του Συνδέσμου, υπήρχαν 3 φλουριά. Στους τυχερούς δόθηκε ως ενθύμιο, μία εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας.
Την εκδήλωση έκλεισε με Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια από την Μικρά Ασία.
Ο Πρόεδρος Χρήστος Τριανταφύλλου εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας ευχαρίστησε θερμά τους:
• Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γαβριήλ που ευλόγησε και φέτος την Βασιλόπιτα του Συνδέσμου μας.
• Όλους τους αγαπητούς Πατέρες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
• Το Μικρασιάτικο Μεζεδοπωλείο και τους ιδιοκτήτες του Αβραάμ και Σίμο για την ανιδιοτελή παραχώρηση του χώρου της επιχείρησης τους για την εκδήλωση του Συνδέσμου.
• Τους ευγενικούς χορηγούς της εκδήλωσης:
Το ζαχαροπλαστείο «Cosmic», το ζαχαροπλαστείο «Σερραϊκό», το ζαχαροπλαστείο «Τίλλας», τον φούρνο «Χουντάσης», τον φούρνο «7ζυμο», την βιοτεχνία χειροποίητων γλυκών «Το Εργαστήρι των Γεύσεων».
• Την εταιρία «Έλλην Γεύσεις» για την χορηγία του στην φετινή πίτα μας.
• Το εργοστάσιο εκκλησιαστικών ειδών «Ελευθέριος Μανίκας και ΣΙΑ» για την προσφορά του στην λαχειοφόρο αγορά.
• Τα μέλη του Συνδέσμου μας για την ευγενική προσφορά τους στα χειροποίητα γλυκίσματα που προσφέραμε. Συγκεκριμένα:
την Χαρά Καμπέρη, την Σοφία Αλεφραγκή, την Μάχη Φώτα, την Μαρία Νέννε, την Κατερίνα Τριανταφύλλου, την Αλεξάνδρα Αρχόντισα, τον Ηλία Μάζη.
Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τα μέλη, φίλους του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» που πάντα αγκαλιάζουν θερμά τις εκδηλώσεις και τις προσπάθειες του Συνδέσμου.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν:
H Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» Κλέα Ανθρωπέλου, η πρώην Αντιδήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Μαρία Βουγιούκα, ο Πρόεδρος των Αντιοχειτών Γιάννης Ντόγατζης, η Πρόεδρος της Δημ. Τ.Ο ΝΔ Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Βάσω Φιλιππάτου, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «η Πόλη της Καρδιάς μας» Χάρης Τομπούλογλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Τάκης Αθανασόπουλος, Γιάννης Ουσταμπασίδης, Κώστας Τομπούλογλου, Σοφία Αλεφραγκή, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της «Δύναμης Πολιτών» Αντώνης Λαζάρου, το μέλος του Δ.Σ του ΠΠΙΕΔ Λιδία Βεντύρη, η Ιουλία Μητριάνου υποψήφια Βουλευτής, η πρώην Πρόεδρος Αντιοχειτών Κατερίνα Γιαζιτζή, η Κασσιανή Ελευθεριάδου, η Όλγα Αυγερινού, η συγγραφέας Εύη Πατσέλη κ.α
Χαιρετιστήριο μήνυμα για την εκδήλωση έστειλε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Λύσανδρος Γεωργαμλής.
Κάποιες από τις φωτογραφίες είναι από το Δίκτυο ενημέρωσης «το Καφενείο» (https://e-kafeneio.gr/). Ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των φωτογραφιών.
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Τριανταφύλλου                                         Ευφροσύνη Κακογιαννάκη 









































Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγ...