Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ




Παρακολουθώντας τα δημοσιεύματα ,θετικά η αρνητικά δεν έχει σημασία που σχετίζονται με την σύγκληση της Πανορθοδόξου , Αγίας και Μεγάλης Συνόδου  κατά μήνα Ιούνιο  στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα, το Κολυμπάρι των Χανίων της Κρήτης,μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως κανείς μέχρι τώρα,τουλάχιστον δημόσια,δεν έχει κάνει αναφορά σε ένα θέμα που δημιουργεί θλίψη και στεναχώρια στον Λαό του Θεού και παράλληλα αποτελεί μια νοσούσα πληγή στο Σώμα της Εκκλησίας.  
Μιλάω για το θέμα του Πατριάρχη κ.Ειρηναίου που ταλανίζει την εκκλησία εδώ και έντεκα χρόνια,από τότε δηλ. που μια μερίδα αγιοταφιτών Αρχιερέων και Πατέρων "αποκήρυξε",κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου, Κανόνων Ιερών και Νόμων, τον Πατριάρχη και Ηγούμενο τους αποδίδοντας σε αυτόν κατηγορίες που όχι μόνο ποτέ δεν αποδείχθηκαν αλλά η μια μετά την άλλη κατέρρευσαν από τα γεγονότα που ακολούθησαν και από την Δικαιοσύνη. Βέβαια οι Αγιοταφίτες ζήτησαν και με την ωμή,αντικανονική και παράνομη επέμβαση της τότε ελληνικής Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, πέτυχαν την σύγκληση Πανορθοδόξου Διασκέψεως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,τον Μάιο του 2005,η οποία χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της υποθέσεως και προκειμένου να ειρηνεύσει η εκκλησία αν και όπως αναφέρει στο επίσημο ανακοινωθέν,"δεν συνήλθε ως Δικαστήριο", έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την "αποκήρυξη" και διέγραψε τον Πατριάρχη κ.Ειρηναίο από τα Δίπτυχα,ποινή άγνωστη μεν στο Κανονικό Δίκαιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας,επιφέρουσα δε την "έκπτωση" του Πατριάρχη από τον Θρόνο του αφού κάνει αποδεκτή την αντικανονική "αποκήρυξη". 
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ,όπως είχε και εντός της Πανορθοδόξου δηλώσει δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα της Διασκέψεως και οι αγιοταφίτες προχώρησαν στην καθαίρεσή του από το αρχιερατικό αξίωμα μέσω ενός μορφώματος που το ονόμασαν, με την υπόδειξη πάντα της ελληνικής Κυβερνήσεως, "δωδεκαμελές" δικαστήριο,σώμα ανύπαρκτο τόσο στον Κανονισμό Λειτουργίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όσο και στους Νόμους που διέπουν την παρουσία του στους αγίους Τόπους και στο οποίο έχουμε το πρωτοφανές στα παγκόσμια δικαστικά χρονικά φαινόμενο ο εγκαλών Τοποτηρητής να είναι ταυτόχρονα και δικαστής! Ενώ για την επίτευξη της συνοδικής πλειοψηφίας απομακρύνθηκαν παράνομα,αντικανονικά και βίαια τα Μέλη της Συνόδου που δεν συμφωνούσαν! 
Στη συνέχεια εξελέγη νέος Πατριάρχης έγινε δεκτός από το σύνολο των κατά τόπους εκκλησιών,αναγνωρίσθηκε από τα Κράτη του Ισραήλ της Ιορδανίας και την Παλαιστινιακή Αρχή και εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος κλειδώθηκε από τους κρατούντας κυριολεκτικά μέσα στο κελί του ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες έως πρόσφατα που αρρώστησε βαριά και τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. 
Μάλιστα όλοι με χαρά είδαμε τον νέο Πατριάρχη να τον επισκέπτεται στο Νοσοκομείο αλλά και να τον υποδέχεται με τιμή στην αίθουσα του Θρόνου κατά την ημέρα της ονομαστικής του εορτής όταν ο κ.Ειρηναίος πήγε για να του ευχηθεί.  
Τώρα εκείνο που μένει είναι η άρση της αντικανονικής "ποινής" της ψευτο-καθαιρέσεως για να χαρεί και ο Θεός της Αγάπης και της Ειρήνης και να μπορεί ο Γέροντας Πατριάρχης να προσεγγίζει το ιερό Θυσιαστήριο. 
Αγάπη προς τους ετερόδοξους, τους άθεους,άθρησκους και αιρετικούς και σκληροκαρδία απέναντι σε ένα αθώο θύμα,έναν ορθόδοξο Γέροντα Πατριάρχη που κατανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εκκλησίας είναι παράδοξο και οξύμωρο  να συμβαίνει. "Καυγάς" για μια κουκκίδα γης
ένα μουσουλμανικό,αλλά χρυσοφόρο,εμιράτο και άκρα σιωπή για μια κατάφωρη αδικία στους κόλπους της Εκκλησίας μόνο θλίψη προκαλεί .    
Ίσως ορισμένοι "σκληροί" μου απαντήσουν πως πρέπει πρώτα ο κ.Ειρηναίος να αναγνωρίσει την νέα εκκλησιαστική κατάσταση και ύστερα να γίνει άρση της "καθαιρέσεως".   
Μα με την παρουσία του στην εορτή του νέου Πατριάρχη δεν τον αναγνώρισε; Τι άλλο θέλουν ; Να μετατρέψουμε τους όρους και το θύμα να γίνει ένοχος και ο θύτης αθώος; Τον θέλουν γονατιστό μπροστά στους σταυρωτές του να ζητάει έλεος;Αλλά υπάρχει και η άλλη λύση να συζητηθεί το θέμα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.(έστω και στο περιθώριο των εργασιών).Το δέχονται; 
Θα κλείσω με την ευχή να πρυτανεύσει η αγάπη η αληθινή Χριστιανική Αγάπη,όχι η "αγάπη" των λόγων και των βαρύγδουπων δηλώσεων και πριν φτάσουμε στην Μεγάλη Σύνοδο να κλείσει και αυτό το θέμα για να γίνουν τα λόγια μας πιστευτά από τον Λαό του Θεού που περιμένει μαρτυρία ενότητας και μήνυμα καταλλαγής από τους Ποιμένες του.     
π.Τιμόθεος Ηλιάκης 















Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγ...