Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Άγιο Φως: Το ιστορικό της επίσημης αφίξεως του στην Ελλάδα





Στις μέρες μας , μέρες δύσκολες λόγω της πανδημίας, ανάμεσα στα πολλαπλά προβλήματα που ανέκυψαν είναι και αυτό της μεταφοράς από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα του Αγίου Φωτός που θαυματουργικά εκπηγάζει από τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας κατά το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι.Η μεταφορά γίνεται με κάθε επισημότητα από τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, από Μητροπολίτη Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον εκάστοτε Υφυπουργό Εξωτερικών η δε υποδοχή του τυγχάνει τιμών Αρχηγού Κράτους. 
Το τυπικό αυτό είναι πρόσφατο γιατί μόλις το 1988 το άγιο Φως ήρθε οργανωμένα στην Ελλάδα όπως θα δούμε παρακάτω. Παλαιότερα το έφερναν ευλαβείς προσκυνητές με πλοίο η άλλο μέσο και συνήθως έφτανε στη Χώρα μας μια περίπου εβδομάδα μετά την Ανάσταση, ενώ σε όλες τις ιερές τελετές κατά την αγία και μεγάλη εβδομάδα στην άγια Πόλη παρίστατο Αρχιερεύς εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επέστρεφε στη Ελλάδα μετά την Κυριακή του Θωμά.  Έως το 1988 λοιπόν το Άγιο Φως έφτανε στην Ελλάδα με πλοίο μια βδομάδα μετά το Μεγάλο Σάββατο. Το 1988, με πρωτοβουλία του τότε Έξαρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα και μετέπειτα Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, του ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου Ιάκωβου Οικονομίδη, στον οποίον αργότερα απονεμήθηκε το οφίκιο του «Μεγάλου Άρχοντα Ρεφερενδάριου και Μεγαλόσταυρου του Παναγίου Τάφου», και σε συνεργασία με τον Θόδωρο Τσακιρίδη (μετέπειτα πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών), ξεκίνησε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα αμέσως μετά την αφή του στον Πανάγιο Τάφο με ειδική πτήση της Ολυμπιακής, τα έξοδα της οποίας κάλυπτε το ελληνικό κράτος με ειδική εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου . Η αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός γινόταν με την ευθύνη ταξιδιωτικού γραφείου ως το 2002, οπότε την ανέλαβε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που καθιέρωσε και το Πρωτόκολλο της υποδοχής αλλά και της διανομής του αγίου Φωτός σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, αμέσως μετά την άφιξή του για να βρίσκεται την ώρα της Αναστάσεως σε όλους του Ναούς. Ευκολονόητο είναι πως πριν το 1988 αλλά κυρίως το 2002 που ξεκίνησε η αερομεταφορά σε όλη τη Χώρα, οι Πιστοί ελάμβαναν το ανέσπερο Άγιο Φως από την ακοίμητη κανδήλα που καίει σε κάθε Ναό και την βραδιά της Αναστάσεως σκοτίας γενομένης ο Ιερεύς προσευχόμενος το λαμβάνει και το μεταδίδει στους Πιστούς λίγο πριν το νικητήριο της Εκκλησίας σάλπισμα " Χριστός Ανέστη ".
 Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η μικρή αυτή τελετή προέρχεται από το τυπικό της Μητρός των Εκκλησιών της Σιωνίτιδος Εκκλησίας η δε Χάρις του Λαμπριάτικου  Αγίου Φωτός όπως και η Χάρις και η Χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου η ίδια και η Αυτή σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου .

Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης 









Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγ...