Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Μήνυμα Μητροπολίτου Ν.Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την αρχή του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους




Μήνυμα Μητροπολίτου Ν.Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την αρχή του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους

Αγαπητοί μου αδελφοί, 
Καλό Μήνα και Χρόνια Πολλά!
Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους.
Η Ημέρα αυτή, που σηματοδοτεί για τη φύση την αρχή μίας νέας εποχής, ενός νέου κύκλου βλάστησης, γόνιμων καρπών και αγροτικής κληρονομιάς έχει ορισθεί από την Εκκλησία μας ως ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, γεγονός που αποδεικνύει τα ισχυρά θεμέλια, την δυναμική σχέση, αλλά και τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ της χριστιανικής λατρείας και της κτίσεως, η οποία ως δημιούργημα του Θεού, αφού «πάντα δι᾿ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν» (Ιω. 1,3) δόθηκε στον άνθρωπο ως ευλογία για χρήση (Γεν. 3,19) και όχι για κατάχρηση.
Ωστόσο, ο άνθρωπος κυριάρχησε στην κτίση πριν καταφέρει ο ίδιος να κυριαρχήσει στον εαυτό του, δηλαδή στα πάθη, στις αμαρτίες και στις αδυναμίες του. Συνέπεια τούτου είναι η οικολογική κρίση, η οποία αντανακλά θα λέγαμε την κρίση του ανθρώπου ως προσώπου καθώς και την παρά φύση συμπεριφορά του τόσο απέναντι στην δημιουργία, όσο και απέναντι στον συνάνθρωπο.
Συνεπώς, η μόνη ελπίδα αλλαγής ή και σωτηρίας είναι η βαθιά εσωτερική ανατροπή καθώς και ο ριζικός επαναπροσδιορισμός των σχέσεών μας με το Θεό Δημιουργό και τον συνάνθρωπο.
Έτσι, με αφορμή την έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικό Έτους και του νέου κύκλου ζωής που διανοίγεται εμπρός μας, προσκαλώ όλους σε μία εσωτερική αλλαγή, σε μία δυναμική μεταμόρφωση, αλλά και σε μία προσωπική και διαλογική σχέση με το Θεό και τον συνάνθρωπο, η οποία ως θεμέλιο θα έχει τη μετάνοια.
Η ένωση όλων με τον Κύριο και Θεό μας, ο οποίος με την Πατρική Του αγάπη και πρόνοια στέλνει άφθονες τις ευλογίες Του σε κάθε εποχή στα κτίσματά Του, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση του σύγχρονου ανθρώπου.
Η μετάνοια είναι ελεύθερη προσωπική υπόθεση. Εμείς αποφασίζουμε...
Καλό & ευλογημένο Νέο Έκκλησιαστικό Έτος!

Μετ’ ευχών,

† Ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ 




Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγινα  είχε ο ...