Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ -Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων






ΑΝΔΡΕΑΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 
" Για τα Σκόπια "
Το λόμπυ το "μακεδονικό", το "σλαβομακεδονικό" δεν αντιμετωπίσθηκε ουσιαστικά από καμιά Ελληνική κυβέρνηση και αυτό κατά κύριο λόγο διότι υπήρχε η Γιουγκοσλαβία. 
Δύσκολο ήταν να φανταστεί κανείς τα χρόνια εκείνα ότι θα έπαυε να υπάρχει η Γιουγκοσλαβία. Όπως δύσκολο ήταν να φανταστεί κανείς ότι θα έπαυε να υπάρχει η Σοβιετική Ένωση. Αλλά από τη στιγμή που έχουμε αυτές τις εμπειρίες, που καταρρέει η Σοβιετική Ένωση, που υπάρχουν τα εθνικιστικά κινήματα, από τη στιγμή εκείνη έπρεπε πραγματικά να πέσουμε μ΄ όλες μας τις δυνάμεις σε μια διευκρίνηση του προβλήματος των Σκοπίων. 
Υπάρχει και η πολιτιστική πλευρά, η πλευρά της κληρονομιάς! Ασφαλώς είναι σημαντικό. Φίλιππος, Αριστοτέλης, Αλέξανδρος, Βεργίνα. Αυτά έπρεπε να κινηθούν όλα. Για τους συμμάχους, όμως για τους εταίρους, που ολίγον ενδιαφέρονται για θέματα τέτοιας μορφής, για την πολιτιστική διάσταση, ήταν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε πείσει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας στα Βαλκάνια. 
Διότι η "Μεγάλη Μακεδονία" είναι υπαρκτό σενάριο. Έπρεπε δε αυτό το σενάριο αμέσως να κινηθεί. Δίνω ένα παράδειγμα, δεν λέγω ότι έκανα όσα μπορούσα να κάνω. Αλλά στη Μαδρίτη όταν συναντήθηκαν ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προεδρεύοντος του Βίλλυ Μπραντ, με παρεκάλεσαν να παρουσιάσω το πρόβλημα των Σκοπίων, της Μακεδονίας, υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Όταν μάλιστα ήρθε μέσα ο Τύπος  ο Βίλλυ Μπραντ είπε "τη θέση μας θα την παρουσιάσει ο κ.Παπανδρέου". Είχε περάσει η θέση αυτή με λίγη προσπάθεια. Δεν έχει γίνει τέτοια προσπάθεια στην κλίμακα που μια κυβέρνηση ώφειλε να κάνει.
Σε ότι αφορά την ονομασία, για μας, το θέμα είναι κρίσιμο! Για μένα, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο " Μακεδονία ", υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων! 
Πολλοί ξένοι ρωτούν, γιατί επιμένετε τόσο στο θέμα της ονομασίας ; Τι είδους μονομανία είναι αυτή, τι μανία καταδιώξεως ; Κι όμως υπάρχει λόγος! Πολλές δεκαετίες τώρα υπάρχει το  "σλαβομακεδονικό" λόμπυ, πανίσχυρο στον Καναδά, ισχυρό στην Αυστραλία, ισχυρό στις Η.Π.Α. !
Αυτό το λόμπυ δουλεύει για αυτό που λέγεται "Μεγάλη Μακεδονία". Η "Μεγάλη Μακεδονία", που θα περιέχει τη Μακεδονία του Πρίν,τα Σκόπια και την Ελληνική Μακεδονία. Η προπαγάνδα είναι πολύχρονη, καλά χρηματοδοτημένη. Αλλά για να πετύχει ένα τέτοιο σενάριο-γιατί σενάριο είναι, δεν λέω ότι θα βγει πέρα, δεν θα το αφήσουμε να βγει πέρα- για να υπάρξει αυτό το σενάριο χρειάζεται μια "άγκυρα",χρειάζεται ένα όχημα αλυτρωτισμού,όπως έχει ειπωθεί,χρειάζεται να υπάρχει κάτι,ένα κράτος που να λέγεται "Μακεδονία".
Αυτή είναι η σημασία του να μην υπάρχει στα σύνορά μας κράτος που να λέγεται "Μακεδονία",διότι αποτελεί απειλή εν δυνάμει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια για τη Βαλκανική χερσόνησο. 

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 
Εκδόσεις ΑΙΧΜΗ Αθήνα 1992 
Σελίδες 122-123 
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ












Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγινα  είχε ο ...