Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ Ν.ΙΩΝΙΑΣ-ΦΙΛΑΦΕΛΦΕΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2015 


Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας 
    Γαβριήλ 

" Τα σύμπαντα σήμερον , χαράς πληρούνται 
Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου"
Αγαπητοί μου αδελφοί ,τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Ολόκληρη η φύσις, ολόκληρη η οικουμένη , ολόκληρος ο άνθρωπος πλημμυρίζει για μία ακόμη φορά  το χαρμόσυνο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Θείου Λόγου. Έφθασε ο καιρός της απαρχής της σωτηρίας. Ο απομονωμένος και ξεχασμένος άνθρωπος μπορεί να ατενίζει το πρόσωπο του Θεού.Ο  φτωχός και ο αδύναμος μπορεί να ελπίζει στο κοσμοσωτήριο μεγαλείο της Βηθλεέμ. Η γέννησις του Χριστού γκρέμισε τα τείχη της αμαρτίας, αποδυνάμωσε τις κακοδαιμονίες των ανθρώπων και εξασφάλισε τον ασφαλή και βέβαιο δρόμο για την συνάντηση με το θείο βρέφος, με τον σαρκωμένο Θεό της Αγάπης και της καταλλαγής ,της ειρήνης και της αλληλεγγύης, της ταπεινώσεως και της φιλανθρωπίας.
Ιδών ο Κτίστης ολλύμενον, τον άνθρωπον χερσίν, ον εποίησε, κλίνας ουρανούς κατέρχεται, ψάλλουμε στον κανόνα των Χριστουγέννων και με δυσκολία χωράει ο ανθρώπινος πεπερασμένος νους το μυστήριον της σαρκώσεως. Αν είναι ποτέ δυνατόν ένας Θεός να γίνεται άνθρωπος; Ένας Θεός να ταυτίζεται με το δημιούργημα Του; Ο Κτίστης να εξισώνεται με την κτίση και μέσα από αυτήν την σχέση να εγκαινιάζει μία νέα ζωή,να προσφέρει νέες ευκαιρίες προς όλους ,χωρίς διακρίσεις και μισαλλοδοξίες αλλά μέσα από το ξεκάθαρο πρίσμα της αγάπης και της θυσίας.
Όλη αυτή η Θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας διαφαίνεται τόσο στην υπέροχη ποίηση της λατρευτικής μας ζωής, όσο και στην υποχρέωση μας να ζούμε εμπράκτως κάθε μυστηριακό γεγονός της εκκλησιαστικής μας πορείας.Ο σημερινός Χριστός ενσαρκώνεται σε έναν κόσμο που συνεχίζει να αδικεί, συνεχίζει να δημιουργεί τον πόνο και δεν έχει την δύναμη να μεταμορφωθεί μέσα από την χάρη του Αγίου Πνεύματος.Δεν βρίσκει ακόμα τα πατήματα εκείνα που θα ενώσουν τους ανθρώπους κάτω από την διαχρονική ομπρέλα της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, η οποία έχει τα περιθώρια να γεμίζει και να γεμίζει…
Ζούμε στην πατρίδα μας το προσφυγικό δράμα που βιώσαμε εμείς μόλις πριν από 92 χρόνια.Συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα εκμετάλλευσης μόνο και μόνο διότι οι ισχυροί της γης συνεχίζουν να διακρίνουν τους ανθρώπους από την γλώσσα τους, το φύλλο, την θρησκεία και την καταγωγή τους.Αυτά τα Χριστούγεννα  πρέπει να βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο όχι στην συνέχιση αυτής της ανθρώπινης απαξίωσης. Αν θέλουμε να βιώσουμε διαφορετικά την γέννηση του Θεανθρώπου και να κάνουμε πράξη την θρησκευτική μας παράδοση, έχουμε χρέος να αντιταχθούμε στην παραμορφωμένη λογική του συγχρόνου κόσμου.Πηγή έμπνευσής μας ;Η ράβδος της Ρίζης του Ιεσσαί, ο άυλος και ο Θεός!Ο σαρκωθείς δια τας αμαρτίας ημων Κύριος και Δημιουργός. Η ακένωτη αυτή πηγή ζωής και ελπίδος , σαρκωμένη και διαρκώς θυσιαζομένη για όλο τον ανθρώπινο κόσμο .Αυτή είναι αδελφοί μου η βασική αιτία της χαράς μας.Της εν Χριστώ τεχθέντι τελειώσεώς μας.Αυτή είναι η μεταμορφωτική δύναμη της Εκκλησίας .Αυτή είναι η ασφαλής οδός της σωτηρίας μας.
Σας καλώ, μέσα από την καρδιά μου, να βιώσουμε μέσα από το πνεύμα αυτό τα Χριστούγεννα, και σας εύχομαι προς όλους και τον καθένα ξεχωριστά υγεία, υπομονή και ελπίδα για το νέο έτος που σε λίγο θα ανατείλει.
Καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά και ευλογημένα!
Ο Μητροπολίτης 
Ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγ...