Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ Ε




"Εδώ εις Αθήνα ήρθε ένας πρωτοεταιρίστας(σ.σ.από τους πρώτους της Φιλικής Εταιρίας) Λουκάς Λιονταρίδης,προκομμένος άνθρωπος. Πιαστήκαμεν φίλοι. Τόν ρώτησα διά τόν πατέρα της λευτεριάς μας ,τον μακαρίτη Ρήγα Βελεστίνο,πως προδόθη. Μου είπε πολλά. Αφού τόν πρόδωσαν και σκοτώθη,τότε ,ο Σουλτάνος πρόσταξε τον μακαρίτη Πατριάρχη και τόδωσε ο,τι κατήχησες τόχαν δώσει,όπου ήταν του Ρήγα,και του είπε ν΄αφορίσει αυτόν και τούς οπαδούς του. Τότε ο αγαθός Πατριάρχης περίλαβε αυτός την Εταιρία δια να μήν σβήσει και την ξακολούθησε και κατηχούσε κι έστειλε και πιστόν άνθρωπον εις την Ρουσία,κι εκεί ήταν ο Λιονταρίδης,πιστός φίλος,του Πατριάρχη,και ήταν αξιωματικός της Ρουσίας. Και του παράγγειλε να πάγει εις το ΄Ορος ο Λιονταρίδης,οπού ήταν κι ο Πατριάρχης εκεί σεργούνι ,ν΄ανταμωθούν. ΄Ετζι πήρε την άδεια και πήγε εις το ΄Ορος. Αφού ανταμώθηκαν με τον Πατριάρχη,τον κατήχησε και τον χειροτόνησε και καλόγερο,και του είπε να πάγει εις τήν Ρουσίαν ν΄απαρατηθεί από τήν δούλεψη και να μιλήσει με τον Καποδίστρια και να περάσει εις Βλαχιά να πάρει Μοναστήρια με νοίκι και να κατηχήσει κι όσους μπορέσει,και να συνάξει κι ο,τι χρήματα μπορέσει δια να χρησιμέψουν διά την πατρίδα. Πήγε εις την Ρουσία,παρητήθη,μίλησε και με τον Καποδίστρια και εις την Βλαχιά κατήχησε πολλούς και τον Μιχάλβοντα και πήρε και Μοναστήρια και σύναξε κι ως τρία μιλιούνια γρόσια.Του αποκρίθη ο Πατριάρχης να τάχει εκεί όσο να χρειαστούνε. Ο μακαρίτης ο Ναπολέων ο αυτοκράτορας της Γαλλίας,το καύκημα του κόσμου, διά μέσον του πρέσβη του τότε Σεμπαστιάνη γράφει του Πατριάρχη εις Κωνσταντινούπολη και του λέγει να στείλει να κατηχήσει παντού τους Χριστιανούς,να είναι ετοιμασμένοι,κι όταν να είναι καιρός οπού θα κινηθεί,να χτυπήσουν κι αυτήνοι, και είναι δικό τους από Κωνσταντινούπολη και κάτου, Γουργαρία, Σερβία, Θεσσαλομακεδονία, Ντοθράτζο, Αυλώνα και ολόγυρα αυτά τα μέρη,Ρούμελη,Πελοπόννησο και τα νησιά. Του αποκρίθη ο Πατριάρχης οτι ξακολουθεί απο καιρό ο,τι του γράφει. Κι έστειλε και κατηχούσαν.Ηκακή τύχη , απότυχε ο Ναπολέων και νεκρώσανε κι αυτά. Αυτό το σκέδιον το ήξερε κι ο Καποδίστριας από τον Πατριάρχη. Οταν λευτερωθή τούτο το ολίγον μέρος της Ελλάδος ,ο Αυτοκράτορας της Ρουσσίας, ήξερε το σκέδιον κι έβαλε τον Καποδίστρια να ΄νεργήσει εις τους ΄Ελληνες να τον κάμουν Κυβερνήτη."


 Η μαρτυρία του Μακρυγιάννη ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε ο Εθνομάρτυρας συνέχισε το έργο της Φιλικής Εταιρίας έχει επιβεβαιωθεί περίτρανα από την ιστορική έρευνα και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους κατά καιρούς ανθέλληνες επικριτές του. 
(πηγές ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ- Ι.ΜΧατζηφώτη ΑΝΘΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ )  . 





Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροτονία- χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγ...