Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Υποδιακονισσών.

 









Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών.

Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγινα  είχε ο ίδιος καθιερώσει τον θεσμό των Υποδιακονισσών των οποίων η χειροθεσία έγινε κατά την τυπική διάταξη των Αναγνωστών. Οι δύο Υποδιακόνισσες που έλαβαν χειροθεσία από τον άγιο ήταν οι  Μοναχές Ελισάβετ  Ροκά και Μαγδαληνή  Μουστάκα. Ο Ίδιος ο Άγιος απαντώντας στην από 30-9-1914, επιστολή του Μητροπολίτη Αθηνών Θεόκλητου που τον εγκαλεί για την πράξη αυτή, επεξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην καθιέρωση του θεσμού αυτού στο Μοναστήρι του γράφοντας  εις την από 10-10-1914 απαντητική αυτού επιστολη, « Περί των Υποδιακονισσών γνωρίζω ότι αύται είναι κυρίως νεωκόροι του ιερού. Η περιβολή εγένετο κατά τον τύπον των εν ταις εκκλησίαις των πόλεων περιβαλλομένων ιερά άμφια Αναγνωστών. Τα υπομάνικα επετράπησαν δια τους εξής λόγους. Επειδή εν γυναικεία Μονή δεν υπάρχουσι Διάκονοι, εν τη ειρημένη ούτε ιερείς, εγώ δε ούτε δύναμαι, να φροντίζω περί της καθαριότητος του Ναού, ούτε πάντοτε να διαμένω νεωκορών εν τω ναώ, έχει δε απόλυτον ανάγκην το ιερόν τεταγμένων προσώπων, όπως  καθαρίζωσι  τα ιερά σκεύη, αλλάσωσι τα καλύματα και τας σινδόνας της Αγίας Τραπέζης, μετακινώσι το Άγιον Αρτοφόριον και ποιώσι πάσαν εργασίαν του νεωκόρου εν τω ιερώ, εθεώρησα, να τάξω δύο, ίνα εναλλάξ τελώσι την διακονίαν του ιερού. Εν απολύτω ανάγκη μεταφέρωσι εις τας ασθενούσας βαρέως αδελφάς την Αγίαν Ευχαριστίαν, εντός μικρού Ποτηρίου δια την ανάγκην ταύτην κατασκευασθέντος, πλήν της κατ ανάγκην εξαιρέσεως ταύτης κατά τα λοιπά εισί νεωκόροι.». 

Επί του θέματος δεν υπήρξε συνέχεια από πλευράς Μητροπολίτου Αθηνών Θεοκλήτου, ο διάδοχος όμως αυτού και πρώτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος αποδεχθείς την πράξιν  αυτήν του Αγίου Πατρός, προέβη, μετά από λίγα έτη από της κοιμήσεως Αυτού εις την χειροθεσίαν ετέρων Υποδιακονισσών δια τας ανάγκας της Μονής.  Αι υπό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου γενόμεναι Υποδιακόνισσαι ήσαν αι Μοναχαί Χριστοφόρα,  Κυριακή, Ευνίκη, Παρασκευή, Θεοκτίστη και Ευφροσύνη. Οι χειροθεσίες έγιναν μετα την κοίμηση της Υποδιακονίσσης Ελισάβετ ( + 1927 ) και τον διορισμό. υπ αυτού, της Υποδιακονίσσης Μαγδαληνής το 1933 ως Ηγουμένης της Ιεράς Μονής  Χρυσολεοντίσσης Αιγίνης.

Τα ανωτέρω αποτελούν αυθεντική μαρτυρία προερχομένη γραπτώς  εκ του ιδίου του Αγίου Νεκταρίου , τα όσα σήμερα λέγονται από διαφόρους περί δήθεν "χειροτονίας" Διακονισσών από τον άγιο και δη με λειτουργικά καθήκοντα, απέχουν πολύ της αληθείας.

Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης 

Πηγή Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου Ματθαιάκη « Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ» Αθήναι 1985


  Η Υποδιακόνισσα Μαγδαληνή φέρουσα το ωράριο κατά την Τάξη των Αναγνωστών








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγινα  είχε ο ...