Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 



ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ο Κώδικας 79 της Βιβλιοθήκης του Τορίνο (1149 μ.Χ.)

Το συγκεκριμένο ελληνικό χειρόγραφο χρονολογείται στο έτος 1149 και καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1749, από τον Giuseppe Pasini, στον κατάλογο των ελληνικών χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Τορίνο. Σύμφωνα με τον Ιταλό μελετητή, το χειρόγραφο αναφέρει τα εξής:

«Είναι συνηθισμένο στην αγία και μεγάλη εκκλησία της Ιερουσαλήμ, της Υπεραγίας Αναστάσεως, κάθε άγιο Σάββατο ένα νέο και ουράνιο φως να ανάβει τις κανδήλες επάνω στο Ζωηφόρο και Θεϊκό Μνήμα... Ξαφνικά, όχι μόνο το εσωτερικό του Τάφου, αλλά σχεδόν ολόκληρος ο Ναός της Αναστάσεως έλαμψε από το φως».

Η σπουδαιότητα του χειρογράφου του Τορίνο δεν ανάγεται μόνο στην αρχαιότητα του αλλά πρωτίστως στην αναφορά ότι το Άγιο Φως φώτισε, όχι μόνο τον εσωτερικό χώρο του αγίου Τάφου αλλά, σχεδόν ολόκληρο τον Ναό της Αναστάσεως- το μείζον δηλαδή ζήτημα του συγχρονισμού της φωταγώγησης του Ναού και του εσωτερικού χώρου του Μνήματος.

(Χάρης Κ. Σκαρλακίδης,"Άγιον Φως", εκδ."Ελαία" Β', Αθήνα 2011, σελ.176)



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Πατριαρχική Απόδειξις επί τω Αγίω Πάσχα 2024

 † Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ   ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛ...