Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ









Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ 
 Σύμφωνα με τους ιστορικούς που έχουν ασχοληθεί με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο * η Καθαρά Δευτέρα στα Αυτοκρατορικά Ανάκτορα είχε Μοναστηριακό χαρακτήρα. Έτσι την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν λειτουργούσε τράπεζα στο Ιερό Παλάτι.
Οι Αυτοκράτορες και τα Μέλη της Αυλής νήστευαν κρατώντας τριήμερο. Τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα ήταν τα μόνα που επιτρεπόταν εκτός αν υπήρχαν σοβαροί λόγοι υγείας για κάποιο από τα Μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας ή της Αυλής.
Την Τετάρτη ο Αυτοκράτορας και η Οικογένειά του παρακολουθούσαν την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και μεταλάμβαναν των Αχράντων Μυστηρίων από τον Πρωτόπαπα των Ανακτόρων.
Το ίδιο τυπικό επικρατεί και σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Πατριάρχη και τα Μέλη της Πατριαρχικής Αυλής να νηστεύουν αυστηρά.
Επίσης σύμφωνα με τον μακαριστό Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο Ματθαιάκη, ο οποίος συνδεόταν με την Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος, αλλά και άλλες αξιόπιστες μαρτυρίες, όπως των μακαριστών, Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α΄ και Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας Κωνσταντίνου που διετέλεσαν Πρωθιερείς των Βασιλικών Ανακτόρων, το ίδιο ακριβώς τυπικό ακολουθούσαν και οι ΄Ελληνες Βασιλείς.
Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης

* Σημ. τις πληροφορίες βρήκαμε στον λεγόμενο "Ψευδο-κωδινόν" TRAITE DES OF FICES ,Παρίσι 1966, καθώς και σε ανώνυμο κώδικα της Ι.Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου ΄Ορους. 







  











  




Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Υποδιακονισσών.

  Ο Άγιος Νεκτάριος και η χειροθεσία Γυναικών Υποδιακονισσών. Στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρύσει ο Άγιος στην Αίγινα  είχε ο ...