«Στον Πόντο αν βρεθείς ποτέ μη λησμονήσεις.
Το νερό του είναι απ’ το αίμα σου,
το χώμα απ’ το κορμί σου,
και ο αέρας που φυσά απ’ την αναπνοή σου.»
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, σεβαστοί Πατέρες, αξιότιμα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας. Κυρίες και κύριοι.
Ημέρα Μνήμης και περισυλλογής η σημερινή όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό μα για ολόκληρη τη Ρωμιοσύνη. Τιμούμε και κλείνουμε γόνυ σεβασμού στους νεκρούς της φρικτής Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τους δαφνοστεφανόνουμε και τους δοξάζουμε, ενώ παράλληλα ζητούμε από την διεθνή Κοινότητα την άμεση καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας ενώνοντας τη φωνή μας με τις φωνές αυτών που έμειναν και συνεχίζουν κρατώντας ζωντανή τη μνήμη της Ηρωικής τους Πατρίδας του Πόντου του πολύκλαυστου και πολυαγαπημένου. Επιτρέψατε μου πρωτίστως να σας μεταφέρω τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Γαβριήλ που μαζί με κάθε Πόντιο αδελφό τιμά την ημέρα τούτη τη μεγάλη, προσεύχεται και σπογγίζει στοργικά το δάκρυ των πονεμένων και τον στεναγμό των ξεριζωμένων. Ας θυμηθούμε μαζί τούτη την ιερή στιγμή, τα συγκλονιστικά λόγια του Πατριάρχη του Γένους κ. Βαρθολομαίου, από τη Μάνα του Πόντου τη Παναγία Σουμελά που αξιώθηκε μα την ξαναλειτουργήσει μετά από σιωπή και καταχνιά χρόνων πολλών και σκοτεινών :
" Εἶπε κάποιος ὅτι «ἡ ἐξορία δέν εἶναι μόνο πού σέ διώχνουν ἀπό τήν πατρίδα σου. Σέ ἐξορίζουν καί ἀπό τόν ἴδιο τόν ἑαυτό σου». Ἔ, λοιπόν, αὐτό δέν συνέβη μέ τούς Ποντίους οἱ ὁποῖοι ἀναγκάστηκαν... νά ξεριζωθοῦν ἀπό τίς ἐδῶ προαιώνιες ἑστίες τους μέ πόνο, αἷμα καί δάκρυ. Αὐτοί δέν ἐξορίστηκαν ἀπό τόν ἑαυτό τους. Αὐτοί ἔμειναν αὐθεντικοί καί γνήσιοι. «Μετέφεραν μέ τήν ψυχή τους τόν πολιτισμό τους» -ὅπου κι᾿ ἄν πῆγαν. Κράτησαν ζηλότυπα μέσα τους ὅ,τι πιό πολύτιμο, πιό ἅγιο, πιό ἱερό, πιό ὄμορφο, πιό ὑψηλό, πιό τίμιο κληρονόμησαν ἀπό τούς ἡρωϊκούς προγόνους των. Καί ὄχι μόνον τά κράτησαν ἀλλά καί τά μετέδωσαν στά παιδιά καί στά ἐγγόνια τους. Ἀπό γενεά σέ γενεά. Μέσα στήν Ἑλλάδα, ὅπου κυρίως ἐγκατεστάθησαν φεύγοντας ἀπ᾿ ἐδῶ, ἀλλά καί στή διασπορά –παντοῦ. Καί παντοῦ πρόκοψαν, διέπρεψαν, διεκρίθησαν˙ διότι πίστεψαν καί πιστεύουν στή θρησκεία τῶν πατέρων τους καί στά ἰδανικά τοῦ Γένους ...".
Αυτήν ακριβώς την ιερή κληρονομιά και αυτά τα Ιδανικά στα οποία αναφέρθηκε ο Πατριάρχης κρατάει, Παρακαταθήκη Ιερή στο Αρτοφόριο της καρδιάς του, ο πονεμένος Πρόσφυγας και η Προσφυγοπούλα της Μικρασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης, της αγιοτόκου Καππαδοκίας, της Ίμβρου και της Πόλης. Κι αυτοί έμειναν εκεί , άγνωστοι του Γένους Στρατιώτες, δεν χάθηκαν, δεν πέθαναν, ζουν και συνεχίζουν το τόπο τους το ιερό να φυλάνε. Βότανα τα ιερά τους λείψανα στην αιματοβαμμένη τους Πατρίδα της χαρίζουν άφθονο χορτάρι ζωής και προσμονής της Ανάστασης. Πεθαίνει κάποιος μόνο όταν τον λησμονήσουν και οι νεκροί του Πόντου και του απανταχού Ελληνισμού δεν ξεχνιούνται, δεν χάνονται δεν σβήνουν. «Την πατρίδαμ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αροθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ», λέει ένα θρηνητικό Ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ». Δεν ξεχνάμε αλλοίμονο αν ξεχάσουμε, το «γνώθι σ αυτόν» δεν είναι ίδιον μόνο των ανθρώπων αλλά και των Εθνών κι αν ένας Λαός αγνοήσει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει, να την ξαναγράψει. Σήμερα στις δύσκολες ώρες που περνάμε, προχωράμε, κοιτάμε μπροστά με ενότητα, αλληλεγγύη και πίστη τον Θεό και στα ιδανικά του Έθνους. Διεκδικούμε την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και δίνουμε υπόσχεση, ποτέ πια τέτοια συμφορά στο Γένος. Έρχονται στο νου την ώρα τούτη οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου που κλείνουν μέσα τους όλη τη λεβεντιά της Ρωμιοσύνης, απέναντι στον θάνατο, της Ρωμιοσύνης που άντεξε , αντέχει και θα αντέχει νυν και αεί.
«Εμείς που μείναμε στο χώμα το σκληρό
για τους νεκρούς θ’ ανάψουμε λιβάνι
κι όταν χαθεί μακριά το καραβάνι
του χάρου του μεγάλου πεχλιβάνη,
στη μνήμη τους θα στήσουμε χορό.»
Με ένα Πυρρίχιο χορό χαιρετώ τους νεκρούς του Πόντου, του Πόντου του ευλογημένου και αγιασμένου, του Πόντου της Πατρίδας όλων των Ελλήνων.
«Μοιρολογούν τα εκκλησιάς κλαίγ’νε τα μαναστήρα
κι Αι-Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει και δερνοκοπάται.
Μη κλαις, μη κλαις, Αγιάννε μου και μη δερνοκοπάσαι
η Ρωμανία ΄πέρασεν η Ρωμανία ΄πάρθεν.
Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο.» .
ΑΘΑΝΑΤΟΙ !
Με τον νόμο 2193/94, που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 και δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθιερώθηκε και επίσημα η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τίμησε την σημερινή ημέρα.
Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων.
Στην λιτή εκδήλωση συμμετείχαν καταθέτοντας στεφάνι
• Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γ. Βούρος
• Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λ. Γεωργαμλής
• Η Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Π. Αγοραστού
• Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας, Η. Γκρίντζαλης
• Ο Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Πολιτών», Γ. Ανεμογιάννης
• Ο Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Η πόλη της καρδιάς μας Ν.Φ.-Ν.Χ.», Λ. Αντωνόπουλος
• Ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλης Ενότητα», Τ. Κωνσταντινίδης
• Ο Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ., Χ. Κοπελούσος
• Ο Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γ. Ουσταμπασίδης
• Εκπρόσωπος του συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»
• Εκπρόσωπος του συλλόγου Ένωση Ποντίων «Αργοναύτες» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας
Με αφορμή την συμπλήρωση 102 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρος δήλωσε:
«353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση και ο προσφυγικός Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ήταν, είναι και οφείλει να παραμείνει μπροστάρης στην προσπάθεια να διατηρηθεί η εθνική μνήμη και συνείδηση ζωντανή. Να διδαχθούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας αυτά που υπέστησαν οι πρόγονοί μας, από το 1915 έως το 1919 και από το 1919 έως και το 1922 από το λεγόμενο «κίνημα των Νεοτούρκων». Να διδαχθούν για τα «Αμελέ Ταμπουρού», για την πείνα, τις κακουχίες, τις πυρπολήσεις των χωριών του Πόντου, τους διωγμούς, τις εκκαθαρίσεις, τις θηριωδίες, τις μαζικές εκτελέσεις. Εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. 102 χρόνια μετά έχουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές, όχι για να διεγείρουμε μίση και πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης, αποζητώντας παράλληλα όλο και πιο έντονα και συντονισμένα τη διεθνή αναγνώριση. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στους Πόντιους αδελφούς μας».
* Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.