Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Δήλωση Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου μετά την έξοδό του από τον Ευαγγελισμό

 



Δήλωση Αρχιεπισκόπου μετά την έξοδό του από τον Ευαγγελισμό

Μετά το εξιτήριο που έλαβε σήμερα το απόγευμα από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο είχε εισαχθεί το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έφθασε στην οικία του εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου και θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα, παρακολουθούμενος από τους θεράποντες ιατρούς του.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτή τη στιγμή ανάβω, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Παύλου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ένα κερί για όλους τους Έλληνες και για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους συνανθρώπους μας, που δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα απέναντι σε αυτόν τον επικίνδυνο και ύπουλο εχθρό. Έναν εχθρό τον οποίο θα υπερνικήσουμε με την βοήθεια του Θεού και της Επιστήμης.

Θέλω όλοι να ξέρουν ότι προσεύχομαι για όλους κάθε στιγμή, για όλους ανεξαιρέτως, γιατί, πέρα και έξω από το τι είναι ο καθένας μας και σε τι πιστεύει και εάν πιστεύει, είμαστε όλοι άνθρωποι, δυνατοί και αδύναμοι συνάμα, πλάσματα όμως όλοι του Δημιουργού.

Θέλω όλοι να ξέρουν ότι κάθε στιγμή στο προσκεφάλι τους και στο πλευρό τους βρίσκονται οι αληθινοί ήρωες αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για την Πατρίδα μας και για όλη την Οικουμένη. Οι ιατροί μας και οι νοσηλευτές μας και όλο το προσωπικό των Νοσοκομείων μας, που θυσιάζουν κάθε έννοια του εγώ τους για να προστατεύσουν την υγεία και για να διασώσουν την ζωή όλων μας, που ξεχνούν ότι υπάρχουν για να υπάρξουμε εμείς. Καμία κουβέντα δεν φθάνει, κανένας λόγος δεν είναι αρκετός, για να αποτυπώσει όσα, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια, κάνουν για εμάς τους συνανθρώπους τους.

Δεν θέλω όμως να σας κρύψω ότι στη διάρκεια της δικής μου δοκιμασίας φοβήθηκα πολύ και πόνεσα πολύ, όπως όλοι οι άνθρωποι. Περνώντας την θύρα του «Ευαγγελισμού», ήμουν προετοιμασμένος για όλα και, ως κληρικός, πιο εξοικειωμένος με την ιδέα που όλοι αποδιώχνουμε, ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε στο σπίτι μας, ότι δεν θα αγκαλιάσουμε ξανά τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ότι δεν θα δώσουμε και δεν θα δεχθούμε αγάπη. Άφησα τον εαυτό μου στα χέρια του Θεού και των ιατρών μου και έκανα τον Σταυρό μου με Πίστη στον Δημιουργό μου. Δεν ήταν άλλωστε για μένα η πρώτη φορά...

Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ όλους και όλες όσοι στάθηκαν με τις προσευχές τους και με τα μηνύματά τους δίπλα μου. Ήταν βάλσαμο για τις πολύ δύσκολες ώρες που πέρασα. Ευχαριστώ όλο τον πιστό Λαό μας, τους κληρικούς και τους Ιεράρχες, και, ιδιαίτερα, τους θεράποντες ιατρούς μου, την κ. Αναστασία Κοτανίδου, τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα και την Γερόντισσα-Ιατρό Παρασκευή Ρούσσου. Είμαι βαθύτατα ευγνώμων σε όλους.

Και σας παρακαλώ θερμά όλους για μία ακόμη φορά: τηρήστε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας. Αυτοπεριοριστείτε, πειθαρχήστε και προστατεύστε, με την στάση σας και με την συμπεριφορά σας, την υγεία και την ζωή την δική σας  και των αγαπημένων σας ανθρώπων και όλων των συνανθρώπων μας. 







Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ERTWORLD: Η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ανδρέα απευθείας από το Φανάρι 30.11.2020

 



ERTWORLD: Η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ανδρέα απευθείας από το Φανάρι 30.11.2020

ERTWORLD

Η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ανδρέα
απευθείας από το Φανάρι 

Τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του ιδρυτή του Αποστολικού και Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Η ERTWORLD θα μεταδώσει στις 08:00, σε απευθείας σύνδεση με τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Συντονιστείτε στη συχνότητα της ERTWΟLD δορυφορικά ή επιλέγοντας ERTWORLD live μέσα από την πλατφόρμα ERTFLIX.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ο Άγιος Διονύσιος ο Σοφός, Οικουμενικός Πατριάρχης και δεύτερος Κτήτορας της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης + 23 Νοεμβρίου

 


Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Α Ο ΣΟΦΟΣ + 23 Νοεμβρίου 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΤΗΤΩΡ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ 

Ο Διονύσιος Α΄, ο επονομαζόμενος Σοφός, διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης την περίοδο 1467-1471 και 1488-1490.

Γεννήθηκε στη Δημητσάνα πριν το 1410. Σπούδασε στη Σχολή της Μονής Φιλοσόφου στην πατρίδα του. Εκάρη μοναχός στη Μονή Μαγγάνων στην Κωνσταντινούπολη και πνευματικός του πατέρας ήταν ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, Μητροπολίτης Εφέσου, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο. Κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη και οδηγήθηκε αιχμάλωτος στην Αδριανούπολη. Εκεί εξαγοράστηκε από τον άρχοντα Κυρίτζη και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Τον Ιανουάριο του 1467 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης, υπό την προστασία της χριστιανής μητριάς του Μωάμεθ του Πορθητή, κυρα-Μάρως, η οποία ήταν κόρη του Δεσπότη της Σερβίας Γεωργίου Α΄ Μπράγκοβιτς και σύζυγος του Σουλτάνου Μουράτ Β΄. Πατριάρχευσε μέχρι το 1471. Συκοφαντήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του στην Αδριανούπολη υπέστη περιτομή, αλλά ο ίδιος απέδειξε το αβάσιμο της κατηγορίας. Κατόπιν παραιτήθηκε και αποσύρθηκε στη Μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας, ως το 1488, οπότε επανεξελέγη από Σύνοδο που συνεκλήθη από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄. Το 1490 παραιτήθηκε λόγω γήρατος και επέστρεψε στην ίδια Μονή, της οποίας θεωρείται δεύτερος κτίτωρ, και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1492, οπότε πέθανε. Επί Πατριαρχίας Ιωακείμ Α΄ ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ορίστηκε να τιμάται η μνήμη του στις 23 Νοεμβρίου. Μετά το θάνατό του είχε συνταχθεί ακολουθία προς τιμήν του, από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ξάνθης Χρύσανθο, η οποία συμπληρώθηκε το 1819, κατόπιν εντολής του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, από τον ιερομόναχο Ιλαρίωνα τον Σιναΐτη. Οι Λειψανοθήκες με τα λείψανα του Αγίου βρίσκονταν στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, όμως συλήθηκαν από τον βουλγαρικό κατοχικό στρατό κατά τη Β΄ Βουλγαρική Κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (1916-1918, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) και σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Βουλγαρία, εκτός από ένα τεμάχιο που υπάρχει στη Μονή, ένα άλλο που δόθηκε το 1881 στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο Άγιο Όρος και ένα που δόθηκε το 1955 στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δημητσάνα. 










Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Michael R. Pompeo

 



Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Εξοχ. κ. Michael R. Pompeo, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.  

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τον Εξοχ. κ. Υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Ευγεν. κυρία Susan Pompeo και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Εξοχ. κ. David Satterfield, καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από τους Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Ανδρέα και Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Ακολούθως, ο κ. Pompeo, η σύζυγός του, ο κ. Satterfield και οι συνοδοί τους, προσκύνησαν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Πατριαρχικός διάκονος κ. Ιάκωβος Krochak τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.  Στη συνέχεια, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας, τον συνόδευσε στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του επί κεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.  Κατά την επακολουθήσασα εγκάρδια ιδιαίτερη συνάντησή τους παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Διάκονος της Σειράς κ. Καλλίνικος και ο Εντιμ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ, καθώς και η κυρία Pompeo και Πρέσβης Satterfield.  Στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια της Πόλης και τους Ορθοδόξους πιστούς στην χώρα. Επίσης, συζήτησαν για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της Ομογενείας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας. Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για το Διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, για την εδραίωση της οποίας ενδιαφέρονται, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ. Ο Παναγιώτατος επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μ. Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχαιρέτησε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, στα προπύλαια του Πατριαρχείου, κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι και τον ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψή του στο Κέντρο της Ορθοδοξίας. 

Δήλωση του Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ 

Αμέσως μετά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως, χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Φανάρι, υπενθυμίζοντας ότι και άλλοι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως είπε συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία της παρουσίας των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή, καθώς και ζητήματα των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. 

«Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε την ευθύνη για την ενότητα και το καλό της Ορθοδοξίας και έναν σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Και οι θρησκευτικές Κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στον πλανήτη, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό». 

Ερωτηθείς αν ετέθη από τον κ. Pompeo το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Μητροπολίτης Γαλλίας είπε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Παναγιώτατος επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και την λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτή την πολιτική απόφαση. 























Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Φωτογραφίες: Nίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο


Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Μεγαλυνάρια κατ΄ αλφάβητο εις τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως

 

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ ΚΑΤ' ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΕΡΑ ΗΜΩΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΝ

Τα 24 αυτά Μεγαλυνάρια για τον Άγιο Νεκτάριο συνέγραψε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο μακαριστός πατέρας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.




Ακοιλίδωτον ζωήν εν εσχάτοις τοις καιροίς, ω Νεκτάριε σοφέ, εβιώσω ιερώς. Βλέψον Πάτερ προς ημάς, ως φιλόστοργος πατήρ, και παράσχου συμπαθώς, δωρεάς τας πατρικάς. Γνώσει θείαν λαμπρυνθείς, ουρανόφωτος αστήρ, ανεδείχθης επι γης, ως θεράπων του Θεού. Διανοία καθαρά, λειτουργήσας τω Θεώ, εδοξάσθης θαυμαστώς, θαυμασίοις πολλαπλοίς. Έχει λύχνον σε λαμπρόν, Αίγινα ως αληθώς, δαδουχούντα πάσα γη, των θαυμάτων τας αυγάς. Ζησας βίον ιερόν, των αγίων κοινωνός, και μεσίτης ευσεβών, ανεδείχθης προς Θεόν. Η δοθείσα σοι σοφέ, εκ Θεού χάρις πολλή, πανταχού και πάσα γη, διαλάμπει θαυμαστώς. Θεραπεύων τας δεινάς, αρρωστίας συμπαθώς, ω Νεκτάριε σοφέ, ημάς ρύη συμφορών. Ιεράρχης ευκλεής, εχριμάτισας σοφέ, ταπεινώσει αληθεί, διαπρέψας ιερώς. Κόσμος άπας τας πολλάς, σου κηρύττει δωρεάς, και θαυμάτων την πλυθήν, Ιεράρχα θαυμαστέ. Λύσον νέφος πειρασμών, αντιλήψει σου θερμή κυκλωσάντων με δεινώς, ω Νεκτάριε σοφέ. Μυστηρίων των σεπτών, οικονόμος ιερός, αναδέδειξαι σοφέ, τη αμέμπτω σου ζωή. Νεος πρόβολος στερρός, Εκκλησίας του Χριστού, εναντίων των εχθρών, ανεδείχθης αληθώς. Ξένοις θαύμασι σοφέ, καταπλήττεις του πιστούς, ότι σπεύδεις πανταχού, και λυτρούσαι των δεινών. Ο ναός σου ο σεπτός, ιατρείον μυστικόν ω Νεκτάριε σοφέ αναδέδεικται ημίν. Πάσα γλώσσα των πιστών, μακαρίζει σε σοφέ, ως θεράποντα Θεού, και θαυμάτων θησαυρόν. Ράον λύεις λυπηρών, τας οδύνας τας πικράς, και καρκίνου το δεινόν, πάθος παύεις ιερέ. Στήλη θειων αρετών, η αγία σου ζωή, πάσι πρόκειται πιστοίς, ω Νεκτάριε κλεινέ. Την οσίαν σου ζωή, μεγαλύνας ο Χριστός, μέγαν σε θαυματουργόν, πάσι δίδει σοι την γη. Υπέρ πάντων τον Χριστόν, καθικέτευε σοφέ, δούναι άπασιν ημίν, ιλασμόν αμαρτιών. Φρίττει σμήνος δυσμενών, αοράτων αληθώς, την δοθείσάν σοι ισχύν εκ Θεού θαυματουργέ. Χαίρε σοι από ψυχής, ανακραζομεν αεί· χαίρε καύχημα ημών Ιεράρχα θαυμαστέ. Ψάλλοντες σοι ευλαβώς, ύμνους τους πνευματικούς εξαιτούμεν εφ' ημάς, την θερμήν σου αρωγήν. Ω Νεκτάριε σοφέ, ω προστάτα των πιστών, σκέπε φρούρει φυλάτε, τους προστρέχοντας εις σε.






ΣΣ

Κάποια Χριστούγεννα...

  Κάποια Χριστούγεννα... ''Πήγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα γραφεία της εφημερίδας «Ἀκρόπολις» για να παραδώσει ένα χριστουγεννιά...